Ofte stillede spørgsmål om Digital File Check

Klik på et spørgsmål for at se svaret

Sp. Hvad gør Digital File Check?

Du kan bruge Digital File Check til at slette eller blokere de fildelingsprogrammer, som Digital File Check finder. Hvis du vælger at gøre dette, er du med til at forhindre, at din computer fremover bliver brugt til ulovlig download, kopiering og udveksling af filer.

Hvis du vil gå et skridt videre, kan du bruge Digital File Check til at søge efter og slette bestemte filer fra de delte mapper på din computer. Det er sandsynligvis ulovligt at opbevare ophavsretligt beskyttede filer i disse mapper.

Endelig kan du nøjes med at bruge Digital File Check til at få flere oplysninger om, hvilke filer der er lagret andre steder på din computer. Digital File Check laver en liste over alle musik-, film-, tv- og andre videofiler på din computer.


Sp. Er de 'delte mapper' til fildeling de samme 'delte filer og mapper', som er installeret i operativsystemet på min computer?

Nej, de 'delte mapper', som Digital File Check søger efter, er mapper, som er oprettet af fildelingsprogrammer. Programmerne gør det muligt at dele musik, film og andre filer i mapperne med alle brugere af fildelingsprogrammer. Disse adskiller sig fra de 'delte filer og mapper', der normalt er installeret i computerens operativsystem, og som ikke forbinder dig med et fildelingsnetværk.


Sp. Hvordan finder jeg lovlige musiktjenester?

Klik på 'Lovlig musik' på startsiden. Så bliver du ført til www.pro-music.org, der indeholder en omfattende liste med links til lovlige musiktjenester rundt omkring i verden.


Sp. Får nogen det at vide, hvis jeg downloader programmet?

Nej, programmet kan bruges helt privat. Digital File Check sender ikke oplysninger om dig, din computer eller dens indhold til andre. Og det giver ikke andre personer eller systemer adgang til din computer.


Sp. Er alle musik- og filmfiler i mine delte mapper ulovlige?

De delte mapper, der er markeret, bruges af fildelingsprogrammer på din computer til at udveksle musik, film, tv og andre videoer på fildelingsnetværk.

Hvis der ligger filer i dine delte mapper, betyder det, at de sandsynligvis er tilgængelige for andre overalt på internettet. Så hvis der ligger ophavsretligt beskyttede musik-, film-, tv- eller andre videofiler i dine delte mapper, er det en god idé at slette disse filer.


Sp. Sletter Digital File Check automatisk filer?

Nej, programmet sletter ikke automatisk filer, men det hjælper dig med at afgøre, om filerne i dine delte mapper er tilgængelige for andre på internettet. Herefter er det op til dig at beslutte, om du vil slette dem.


Sp. Hvad hvis jeg har fået filerne fra en lovlig tjeneste eller kopieret dem fra en CD, jeg har købt?

Det er ulovligt at udveksle ophavsretligt beskyttede filer uden at have fået tilladelse. Så selvom du har købt musik eller film lovligt, må du ikke udveksle dem via et fildelingsnetværk. Det nemmeste er at sørge for, at ophavsretligt beskyttede musik-, film- og tv-filer ikke ligger i dine delte mapper.


Sp. Finder Digital File Check alle de fildelingsprogrammer, der er installeret på min computer?

Digital File Check søger efter de mest almindelige fildelingsprogrammer. Du kan opdatere programmet manuelt eller automatisk, så det hele tiden søger efter de nyeste fildelingsprogrammer.


Sp. Hvorfor er det en fordel at blokere fildelingsprogrammerne frem for at slette dem?

'Blokering' betyder, at du begrænser adgangen til fildelingsprogrammerne for alle undtagen dig selv ved hjælp af en Digital File Check-adgangskode. Det kan fx være en fordel, hvis du vil bruge fildelingsprogrammerne på en måde, som er lovlig, eksempelvis til deling af dine egne fotos eller musik, som du selv har indspillet. Når du 'blokerer' fildelingsprogrammerne, er det kun dig, der kan fjerne blokeringen og få adgang til dem.


Sp. Hvorfor viser Digital File Check alle filerne på computeren og ikke bare i de delte mapper?

Digital File Check giver dig mulighed for at se en komplet liste over musik-, film-, tv- og videofiler på din computer. Det kan være filer, som er downloadet eller kopieret ulovligt. Hvis du er bekymret for dette, er der kun én måde at finde ud af det - spørg den person, der har gemt dem på din computer, om de stammer fra en lovlig tjeneste.


Sp. Kan jeg risikere at slette filer ved et uheld med Digital File Check?

Det er usandsynligt, at du kommer til at slette filer ved et uheld. Du skal nemlig markere hver enkelt fil, som du vil slette, før du trykker på sletteknappen.

Det skal bemærkes, at visse fildelingsprogrammer selv sletter hele indholdet af deres 'delte mapper', når fildelingsprogrammerne afinstalleres. Det kan også ske, hvis du fjerner fildelingsprogrammerne ved hjælp af Digital File Check.


Sp. Er alle fildelingsprogrammer ulovlige?

Selve teknologien er ikke ulovlig. Men hovedparten af den fildeling, der foregår på internettet, er ulovlig, fordi den involverer udveksling af ophavsretligt beskyttede filer uden tilladelse.


Sp. Er fildeling ulovligt i alle lande?

Udveksling af ophavsretligt beskyttede musik-, film-, tv- og andre videofiler uden tilladelse er ulovligt overalt i verden.


Sp. Hvad betyder 'ophavsretligt beskyttet'?

Ophavsretligt beskyttet musik eller ophavsretligt beskyttede film betegner alle sange, film, tv-programmer eller andre videofiler, som er beskyttet af ophavsrettigheder. Langt de fleste af den slags filer på fildelingsnetværk er ophavsretligt beskyttede og udveksles derfor ulovligt.


Sp. Kan nogle af filerne i mine delte mapper være lovlige?

Ja, det er muligt, hvis filerne ikke er ophavsretligt beskyttede, eller hvis du selv har produceret filerne (fx dine egne lydoptagelser eller originale videoer, som du vælger at gøre tilgængelige for at dele dem med andre). Deling af filer er også lovligt, hvis indehaveren af ophavsretten har givet dig tilladelse til at kopiere og udveksle produkterne på denne måde. Ellers er deling af ophavsretligt beskyttede filer på denne måde ulovligt.


Sp. Hvordan kan jeg sikre mig, at jeg kun downloader musik lovligt?

Du kan få overblik over de mange lovlige musiktjenester på www.pro-music.org Desuden er der en række ret stærke generelle tegn på, om en fil er lovlig eller ulovlig. Hvis filen fx stammer fra en helt fremmed person på et fildelingsnetværk, er den sandsynligvis ulovlig. Men et musiknummer, en film eller en videofil, som er købt med et kreditkort på en musiktjeneste som iTunes, Spotify eller Amazon, er helt klart lovlig. Dog må du ikke dele et musiknummer via et fildelingsnetværk, selvom det er købt lovligt.


Sp. Hvorfor er det nødvendigt at bruge Digital File Check til at søge efter filerne i mine delte mapper, når jeg kan slette hele fildelingsprogrammet?

Det er muligt, at du ønsker at beholde fildelingsprogrammer på din computer til legitime formål - eksempelvis for at downloade eller dele filer som fx dine egne billeder. Hvis det er tilfældet, kan du i stedet for at blokere eller slette fildelingsprogrammerne bruge Digital File Check til at søge efter bestemte filer i dine delte mapper. Hvis du har ophavsretsligt beskyttede musik-, film-, tv- eller andre videofiler i dine delte mapper, er det sandsynligt, at de bliver delt ulovligt.


Sp. Hvordan kan Digital File Check gøre det mere sikkert at bruge min computer?

Når du installerer og bruger fildelingsprogrammer, kan spyware og adware få adgang til din computer, og det kan skabe problemer. Det kan fx være, at et fildelingsprogram gør personliginformation tilgængelig for andre brugere på internettet, eller det kan gøre computeren sårbar over for virus. Digital File Check kan hjælpe dig med at fjerne fildelingsprogrammerne, hvis du ønsker det.


Sp. Fjerner Digital File Check eventuel spyware, adware og virus, som følger med fildelingsprogrammer?

Det gør det i mange tilfælde, men det afhænger af det enkelte fildelingsprograms afinstallationsrutine. Hvis du vil være sikker på, at de er væk, skal du bruge et af de offentligt tilgængelige antivirus- og antispywareværktøjer til at foretage en grundig scanning af din computer og fjerne dem.

I tilfælde af alvorlige problemer med virus eller spyware kan du få brug for hjælp fra en computertekniker.


Sp. Kan det beskadige min computer, hvis jeg bruger Digital File Check til at fjerne fildelingsprogrammer?

Brug af Digital File Check til at slette fildelingsprogrammer og ulovlig musik, film, tv og andre videofiler bør ikke forårsage funktionsproblemer på computeren. Programmet har gennemgået grundige test og har været igennem en kvalitetskontrol. Men som med et hvilket som helst computerprogram kan der selvfølgelig opstå fejl.

Afinstallationen af visse fildelingsprogrammer kan forårsage problemer, som intet har at gøre med Digital File Check, men som skyldes selve fildelingsprogrammerne. Det anbefales, at du sikkerhedskopierer dine programmer og filer, hvilket er god praksis i alle tilfælde.

Brugen af Digital File Check er underlagt de licensvilkår og -betingelser, som vises, når du installerer Digital File Check, og som du kan finde i menuen Hjælp i Digital File Check.


Sp. Hvilke operativsystemer kan Digital File Check køre på?

Det kan køre på Mac 10.5, 10.6, 10.7 og 10.8 samt på Windows XP, Vista, 7 og 8.


Sp. Hvem har udviklet Digital File Check?

Softwaren er udviklet af MarkMonitor for IFPI, den organisation, der repræsenterer den internationale musikindustri.